Λαχάνιασμα ή Δύσπνοια; Πώς θα το ξεχωρίσουμε, Πώς αντιμετωπίζεται…

30 Μαρτίου 2021

Λαχάνιασμα ή Δύσπνοια; Πώς θα το ξεχωρίσουμε, Πώς αντιμετωπίζεται…

Πολλοί από εμάς θα έχουμε παρατηρήσει πως λαχανιάζουμε, όχι μόνο μετά από μία έντονη άσκηση, αλλά και σε απλές καθημερινές δουλειές. Οπως για παράδειγμα όταν περπατάμε κρατώντας ψώνια ή ανεβαίνοντας λίγες σκάλες. Ακόμα και όταν απλά κάνουμε δουλειές του σπιτιού. Πότε όμως αυτό είναι φυσιολογικό και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε και να το ψάξουμε λίγο παραπάνω; Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η διαφορά μεταξύ του λεγόμενου λαχανιάσματος και της δύσπνοιας…

-Τι είναι πραγματικά το λαχάνιασμα και πότε εμφανίζετε;

Όταν λαχανιάζουμε, ουσιαστικά ο οργανισμός μας ζητάει παραπάνω οξυγόνο για να παράξει ενέργεια κάτω από τις εν λόγω συνθήκες που βιώνει. Έτσι, το πρώτο πράγμα που κάνει για να το πετύχει αυτό, είναι μέσω του εγκεφάλου και κάποιον άλλων συστημάτων, να αυξήσει τον ρυθμό αναπνοής (λαχάνιασμα), τους καρδιακούς παλμούς, καθώς και την αρτηριακή πίεση. Σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουμε.

-Πότε είναι φυσιολογικό να λαχανιάζουμε και πότε πρέπει να ανησυχούμε;

Όπως είπαμε, το λαχάνιασμα είναι ένα μέσο για να μπορέσουμε να ανταπεξέρθουμε σε έντονες καταστάσεις. Για παράδειγμα, όταν κάνουμε τρέξιμο έντονα ή για αρκετή ώρα, ποδήλατο, κολύμπι ή οποιοδήποτε άλλο σπορ ακόμα και χειρωνακτικές εργασίες, τότε ζητάμε μεγάλα ποσά ενέργειας από τον οργανισμό και αναγκαστικά αρχίζουμε φυσιολογικά να λαχανιάζουμε.

Έχουμε ζήσει ή έχουμε δει πολλές φορές δικούς μας ανθρώπους να λαχανιάζουν εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι απλά είναι αγύμναστοι. Σε κάποιες περιπτώσεις το λαχάνιασμα μπορεί όντως να οφείλετε στο ότι είμαστε αγύμναστοι, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους. Στην τελευταία κατηγορία δεν μιλάμε για απλό λαχάνιασμα αλλά για δύσπνοια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δύσπνοιας οφείλονται σε καρδιακές, πνευμονικές ή μεταβολικές δυσλειτουργίες. Συνηθέστερες αιτίες γι’ αυτές τις δυσλειτουργίες είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Το λαχάνιασμα και η δύσπνοια μοιάζουν μεταξύ τους και είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε. Οι διαφορές είναι ότι η δύσπνοια συνοδεύεται συνήθως από το λεγόμενο «φούσκωμα» (δυσκολία αναπνοής, δυσφορία) ή από έντονο πόνο στο στήθος ή και ακόμα από έντονη ζαλάδα, που μας κάνουν να πανικοβαλλόμαστε. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταφέρει ή και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το οξυγόνο σαν «καύσιμο», με αποτέλεσμα να διακόψει οποιαδήποτε προσπάθεια. Αν παρατηρήσουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε και να το ψάξουμε εμπεριστατωμένα.

-Αν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία, πώς διορθώνεται;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δυσλειτουργίες είναι αναστρέψιμες. Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις ή όταν έχει προχωρήσει πολύ η όποια πάθηση. Όμως και στις πιο επιβαρυμένες καταστάσεις, υπάρχουν τρόποι σταθεροποίησης της νόσου και κατά συνέπεια βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε νωρίς το πρόβλημα, ώστε να μπορέσουμε ίσως και να το αντιμετωπίσουμε πλήρως και να μην ξεχνάμε ότι… το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη.

Η κατάλληλα άσκηση και διατροφή και γενικώς η αλλαγή του τρόπου ζωής, επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις σε πληθώρα δυσλειτουργιών ή και παθήσεων. Στo Lipolysis διαθέτουμε πλέον τα κατάλληλα εργαλεία και το πιο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ιατρούς-εργοφυσιολόγους-διατροφολόγους), ώστε να εντοπίσουμε και να ανιχνεύσουμε σε βάθος το πρόβλημα και την αιτία του και να προσφέρουμε εξατομικευμένες συμβουλές, προγράμματα άσκησης και διατροφής, καθώς και φαρμακευτικές αγωγές, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Επιπλέον, για όσους διαπιστώσουμε ότι δεν πάσχουν από κάποια πάθηση ή κάποιας μορφής δυσλειτουργία, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν εμφανίζουν δύσπνοια, αλλά ζορίζονται από ένα απλό λαχάνιασμα, τότε και γι’ αυτούς έχουμε την λύση έτσι ώστε να το εξαφανίσουν πλήρως από την καθημερινότητά τους.

Μέσω του εξειδικευμένου τεστ μεταβολισμού και της μέτρησης αναπνευστικών αερίων, θα προσδιορίσουμε την άσκηση που πρέπει να γίνει, ώστε να ανεβάσουμε τα επίπεδα του οξυγόνου και να αποκαταστήσουμε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού…

Νικόλαος Αναστασόπουλος: Κλινικός Εργοφυσιολόγος – Συνεργάτης του Lipolysis

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ