Μπορεί η υπερβολική άσκηση να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας; 

8 Δεκεμβρίου 2023

Μπορεί η υπερβολική άσκηση να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας; 

 Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική άσκηση αποκρούει αναπνευστικές λοιμώξεις όπως κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19 . Ωστόσο, η πολύ έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις λοιμώξεις πυροδοτώντας αλλαγές του ανοσοποιητικού που αυξάνουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τα ευρήματα έρχονται καθώς εισερχόμαστε σε μια άλλη πιθανή τριπλή επιδημία αυτόν τον χειμώνα, με αύξηση του COVID, της γρίπης και του αναπνευστικού ιού (RSV). Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας βρίσκονται σε επιφυλακή για μια δυνητικά σοβαρή περίοδο γρίπης, μετά την υψηλή δραστηριότητα της γρίπης φέτος στην Αυστραλία (η οποία μπορεί να βοηθήσει να προβλέψουμε πόσο κακή θα είναι η εποχή της γρίπης των ΗΠΑ).
Μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος για οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις είναι χαμηλότερος σε άτομα που ασκούνται τακτικά. Οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να υποστούν σοβαρά αποτελέσματα από τον COVID .
Ωστόσο, ενώ η αδράνεια έχει αναδειχθεί ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι επιστήμονες έχουν από καιρό προτείνει ότι η υπερβολική δραστηριότητα, ιδιαίτερα παρατεταμένης και πολύ έντονης φύσης, μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία.
«Η θεωρία προτείνει ότι μια βραχυπρόθεσμη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από έντονη άσκηση οδηγεί σε αύξηση της ευαισθησίας σε λοιμώξεις, ειδικά σε ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού», δήλωσε ο Choukri Ben Mamoun, PhD, καθηγητής ιατρικής (λοιμώδεις νόσοι) και μικροβιακής παθογένεσης στο το Ινστιτούτο Yale για την Παγκόσμια Υγεία, New Haven, Connecticut. Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού «μεταξύ άριστα εκπαιδευμένων και υγιών μη προπονημένων ατόμων μετά από αυξημένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αγώνων ή υψηλών προπονήσεων».
Αυτό είναι σημαντικό εάν αντιμετωπίζετε αθλητές ή ασθενείς με σωματικά απαιτητικές εργασίες που τους ωθούν στα φυσικά όριά τους, όπως πυροσβέστες, αστυνομικοί ή στρατιωτικό προσωπικό.
Η νέα μελέτη ήταν μικρή, αλλά ρίχνει φως σε έναν πιθανό μηχανισμό. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος, σάλιου και ούρων από 11 πυροσβέστες πριν και 10 λεπτά μετά την έντονη άσκηση που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Οι πυροσβέστες έκαναν πεζοπορία σε λοφώδες έδαφος για 45 λεπτά σε υγρό καιρό φορώντας έως και 44 κιλά εξοπλισμό άγριας γης.
Μετά την προπόνηση, τα άτομα είχαν λιγότερες προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και περισσότερα αντιμικροβιακά πεπτίδια, αλλαγές που υποδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη μόλυνση, είπαν οι ερευνητές. Μια συστηματική ανασκόπηση προσθέτει βάρος στα ευρήματά τους, αποκαλύπτοντας μελέτες σε μαραθωνοδρόμους, πυροσβέστες, στρατιώτες και ποδοσφαιριστές που διαπίστωσαν αύξηση στα αναπνευστικά συμπτώματα μετά από έντονες προπονήσεις.
«Η σχέση μεταξύ της άσκησης και του ανοσοποιητικού συστήματος είναι περίπλοκη και διαφέρει από άτομο σε άτομο», είπε ο Mamoun, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης για να παρέχουν εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης».
Συμπέρασμα:
Την χρονική περίοδο που εισερχόμαστε σε αναπνευστικές λοιμώξεις, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το συνολικό ενεργειακό κόστος που καταναλώνουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας μας, που μας έχει οδηγήσει ο σημερινός τρόπος ζωής. Ο σχεδιασμός της άσκησης που δίνεται από το κέντρο μας μέσω εργομετρικής αξιολόγησης, δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουμε τους αερόβιους μηχανισμούς που θωρακίζουν τα ανοσοποιητικό μας και ταυτόχρονα να φτιάξουμε το υπόβαθρο, προκείμενου με ασφάλεια να κάνουμε για αυτονόητους λόγους συγκεκριμένες προπονητικές μονάδες άσκησης υψηλής έντασης.
Γεωργιλάς Ευάγγελος
Υπεύθυνος εργομετρικού κέντρου Lipolysis
?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ