Ο ρόλος της άσκησης στη ρύθμιση των σακχάρων

11 Οκτωβρίου 2022

Ο ρόλος της άσκησης στη ρύθμιση των σακχάρων

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της άσκησης προκειμένου να ρυθμίζουμε τα σάκχαρα στο αίμα μας. Ο εργομετρικός έλεγχός μας δίνει την δυνατότητα να βρίσκουμε την ένταση και την μεθοδολογία της άσκησης προκειμένου να επιτύχουμε με απόλυτη ακρίβεια την συγκεκριμένη ρύθμιση ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργεία του οργανισμού μας.

Ένα στοχευμένο συστηματικό πρόγραμμα τρείς φορές την εβδομάδα διάρκειας 30-40 λεπτών σε περπάτημα είτε σε διάδρομο είτε σε εξωτερικό χώρο συμβάλει γενικά στην βελτίωση των μεταβολικών διαταραχών στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο Sports Medicine μια μικρή βόλτα μετά το γεύμα αρκεί για να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι μελέτες κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι ακόμα και λίγα λεπτά περπάτημα ελαφριάς έντασης μετά το γεύμα ήταν αρκετά για να βελτιωθούν τα επίπεδα σακχάρου συγκριτικά με την παραμονή σε καθιστική θέση. Ειδικότερα, με το βάδισμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αυξάνονταν και μειώνονταν σταδιακά αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις στις τιμές σακχάρου στο αίμα. Οι τελευταίες αποτελούν πρόβλημα για τα άτομα που προσπαθούν να ρυθμίσουν τον διαβήτη και προωθούν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Ακόμη και η ορθοστασία όμως συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αν και όχι όσο το ζωηρό περπάτημα, το οποίο απαιτεί πιο ενεργή συμμετοχή των μυών που με τη σειρά τους αξιοποιούν περισσότερα από τα σάκχαρα που κυκλοφορούν στο αίμα.

Έστω και ένας 15λεπτος περίπατος 60 με 90 λεπτά από την ολοκλήρωση του γεύματος -οπότε οι τιμές σακχάρου στο αίμα κορυφώνονται και οι μυς μπορούν να απορροφήσουν ενέργεια από την τροφή- αποτελεί τον ιδανικό στόχο. Ωστόσο ακόμη και 2 ή 5 λεπτά βάδισης μπορούν να εξασφαλίσουν κάποια οφέλη, ιδίως τις ημέρες που οι άνθρωποι εργάζονται και «δεν πρόκειται να σηκωθούν να τρέξουν στον διάδρομο του γυμναστηρίου ή γύρω από το γραφείο» πρόσθεσε ο επικεφαλής ερευνητής Aidan Buffey.

Γεωργιλάς Βαγγέλης

Καθηγητής ΤΕΦΑΑΑ

Υπεύθυνος κέντρου ανίχνευση μεταβολικών διαταραχών & εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής άσκησης lipolysis

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ