ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ – ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Πώς η σωστές τροφές προστατεύουν και τα οστά μας

24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ – ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Πώς η σωστές τροφές προστατεύουν και τα οστά μας

Ο μεταβολισμός των οστών είναι πολύ σημαντικός για την πρόληψη της οστεοπόρωσης στις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η οστική ανάπτυξη φαίνεται να αυξάνεται έως την ηλικία των 25 ετών και από εκεί και πέρα ακολουθεί πτωτική τάση. Στην φάση όπου οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, η οστική μάζα τείνει να μειώνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης οιστρογόνων, με αποτέλεσμα όσες γυναίκες δεν κατάφεραν οργανικά να φτάσουν στα ανώτατα επίπεδα σε νεότερη ηλικία, να εμφανίζουν οστεοπόρωση.

Ας προσπαθήσουμε όμως να καταλάβουμε λίγο περισσότερο την λειτουργία των οστών. Τα οστά είναι ζωντανές δομές. Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, μέσω διάφορων κυττάρων (οστεοβλάστες-οστεοκλάστες), τα οστά αναδιαμορφώνονται, δηλαδή έχουν την δυνατότητα να «τρώνε» και να επαναδημιουργούν τμήματα των οστών για την αποφυγή καταγμάτων και την ανανέωση των ήδη υγειών οστών. Αυτή είναι μία διαδικασία που συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Υπάρχουν, όμως παράγοντες που δυσχεραίνουν την συγκεκριμένη λειτουργία ή ευνοούν παραπάνω την καταστροφή των οστών σε σχέση πάντα με την δημιουργία. Τα πιο σημαντικά απ’ αυτά είναι η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, η νευρική ανορεξία (όπου υπάρχουν ορμονικές διαταραχές), ενώ παράμετροι όπως η άσκηση και η διατροφή φαίνεται αντιθέτως, να ευνοούν τη δημιουργία των οστών.

Τα αποτελέσματα της οστεοπόρωσης είναι τα πιο καταστροφικά και συχνά οδηγούν ακόμα και σε κατάγματα των οστών, αλλά και αλλοίωση των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα την αύξηση του πόνου και την πρόκληση μυϊκής αδυναμίας.

Όσον αναφορά επομένως, τη διατροφική παρέμβαση, φαίνεται ότι βοηθάει στην πρόληψη της ασθένειας και όχι στην θεραπεία της. Η αυξημένη πρόσληψη διαιτητικού ασβεστίου βοηθάει στην αύξηση της δημιουργίας των οστών και προέρχεται από την κατανάλωση τροφών όπως το γάλα, το γιαούρτι, οι σαρδέλες, ο σολομός και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Άλλο διατροφικό στοιχείο που βοηθάει στην υγεία των οστών είναι η βιταμίνη D. Η περαιτέρω όπως πρόσληψή της για την οστεοπόρωση, γίνεται με την βοήθεια της άσκησης και στην συνέχεια με φαρμακευτική παρέμβαση, η οποία στηρίζεται σε θεραπεία αναπλήρωσης ορμονών.

Συμπερασματικά, η καλύτερη θεραπεία για την οστεοπόρωση είναι η ίδια η πρόληψη. Είναι λοιπόν, καλό να ενημερώνουμε σωστά τα παιδιά και τους εφήβους για την υγεία των οστών και τι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε τη λειτουργία τους καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό φυσικά το σχετίζουμε με το κομμάτι της διατροφής τους. Στην ενήλικη ζωή, καλό είναι να συνεχίζουμε να ακολουθούμε τους κανόνες μίας υγιεινής διατροφής, ώστε να έχουμε χαμηλό δείκτη μάζας σώματος και να βοηθάμε τα κόκκαλα μας με την άσκηση.

Το ζητούμενο είναι πάντα να προσέχουμε τον εαυτό μας, ώστε τα χρόνια που θα ζήσουμε, να είναι όχι μόνο περισσότερα, αλλά και πιο ποιοτικά!

Ελευθερία Φίλη: Διατροφoλόγος, συνεργάτης του Κέντρου Lipolysis!

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ