Ακτινίδιο: Γιατί να πρέπει να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου!

2 Φεβρουαρίου 2021

Ακτινίδιο: Γιατί να πρέπει να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου!

Η αλήθεια είναι ότι εμφανισιακά δεν σε… ψήνει όπως άλλα φρούτα. Εχει αυτό το περίεργο περίβλημα με τις “τριχούλες”, ενώ και η γλυκόξινη γεύση του δεν είναι η αγαπημένη, ειδικά για τα παιδιά. Κανονικά συμπεριλαμβάνεται στα φθινοπωρινά δώρα της φύσης, αλλά στην πραγματικότητα το βρίσκουμε σε αφθονία και τον χειμώνα, όταν και μας είναι και πιο χρήσιμο.

Όταν ακούς την λέξη ακτινίδιο, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, είναι το φρούτο που βοηθάει στην δυσκοιλιότητα. Αν ρίξουμε όμως μία πιο προσεχτική ματιά, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό.

Αρχικά, πρόκειται για ένα από τα πιο πλούσια φρούτα σε vitamin C, φυτικές ίνες, κάλιο, vitamin E, φυλλικό οξύ, καθώς και διάφορα βιοδραστικά συστατικά, όπως ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, φυτοθρεπτικών συστατικών και ενζύμων, που προάγουν λειτουργικά και μεταβολικά οφέλη.

Τα επίπεδα στην πράσινη ποικιλία Hayward, κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 80 – 120 mg ανά 100 g φρέσκου βάρους. Αυτή η φυσική μεταβολή των ποσοτήτων βιταμίνης C στα φρούτα, συμπεριλαμβανομένου του ακτινιδίου, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η περιοχή και οι συνθήκες καλλιέργειας, η χρήση λιπασμάτων, η ωριμότητα κατά τη συγκομιδή, ο χρόνος συγκομιδής, οι συνθήκες αποθήκευσης και ωρίμανσης.

Τα ακτινίδια περιέχουν αρκετές μοναδικές πρωτεΐνες και πιο συγκεκριμένα την πρωτεϊνάση κυστεΐνης ακτινιδίνη, η οποία είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στα ακτινίδια. Ο χαρακτηρισμός και οι βιοχημικές ιδιότητες της ακτινιδίνης έχουν μελετηθεί εκτενώς και πιο πρόσφατα αναγνωρίστηκε ο θετικός ρόλος της στην ανθρώπινη υγεία. Η ακτινιδίνη είναι ενεργή σε ένα ευρύ φάσμα ρΗ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του γαστρεντερικού σωλήνα, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να επηρεάσει την πέψη των πρωτεϊνών και την εντερική διαπερατότητα.

Σε αντίθεση με τα πιθανά οφέλη, η ακτινιδίνη είναι επίσης το κύριο αλλεργιογόνο στο ακτινίδιο. Το πράσινο και χρυσό μέρος του ακτινιδίου είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, που κυμαίνονται από ήπια συμπτώματα εντοπισμένα στον στοματικό βλεννογόνο, στην πλειονότητα των ατόμων έως αναφυλακτικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά.

Γενικότερα, υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις του ακτινιδίου στη γαστρεντερική λειτουργία σε υγιή άτομα, καθώς και σε άτομα με δυσκοιλιότητα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές και αναγνώριση του ρόλου του ακτινιδίου στη διαχείριση τους.

Από όλα τα παραπάνω, καθίσταται ξεκάθαρο ότι το ακτινίδιο πρέπει να μπει στη ζωή μας και να το συμπεριλάβουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, αποκομίζοντας τα υπέροχα οφέλη του για την υγεία και την εμφάνισή μας…

* Ελευθερία Φίλη, κλινική διατροφολόγος, συνεργάτης του Lipolysis!

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ