Υπνος: Η σημασία του στη ζωή, στην αποκατάσταση και πώς ο εργομετρικός έλεγχος και η διατροφή θα σε βοηθήσουν

29 Ιουνίου 2020

Υπνος: Η σημασία του στη ζωή, στην αποκατάσταση και πώς ο εργομετρικός έλεγχος και η διατροφή θα σε βοηθήσουν

Μία αγγλική παροιμία ορίζει πως: “Ο ύπνος είναι η αλυσίδα που κρατάει ενωμένα τα σώματα με την υγεία μας”. Απαντες γνωρίζουμε τη σημασία του ύπνου και αυτό ισχύει από τη στιγμή της γέννησής μας, κατά το… ο ύπνος θρέφει τα μωρά. Η αλήθεια είναι όμως ότι εξακολουθεί μας μας θρέφει καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας. Πόσο μάλλον εκείνους που ασχολούνται σοβαρά -ή ακόμα και σε πιο χαλαρό ρυθμό- με τον αθλητισμό.

Ο ύπνος είναι μία άκρως πολύτιμη και σημαντική διαδικασία αποκατάστασης, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην αθλητική επιτυχία. Η αλήθεια βέβαια είναι πως πρόκειται για συχνό φαινόμενο οι αθλητές να μην κοιμούνται καλά κατά την διάρκεια προπονήσεων ή αγώνων. Αυτό όμως τους κάνει κακό, καθώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει κατά πολύ την απόδοση και τον καρδιακό ρυθμό σε όσους ασκούνται και ειδικά εάν κάνουν πρωταθλητισμό.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 13 άνδρες ποδηλάτες, οι οποίοι έκαναν ένα TimeTrial (ΤΤ) σε κυκλοεργόμετρο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος τερματισμού του timetrial ήταν πιο αργός στην ομάδα έλλειψης ύπνου. Ακόμα χαμηλότερες τιμές στην ομάδα της έλλειψης ύπνου ήταν επίσης εκείνες που αφορούν τον καρδιακό ρυθμό, τη μέση δύναμη, ενώ και η νοραδρεναλίνη εμφάνιζε χαμηλότερες τιμές την δεύτερη μέρα της έλλειψης ύπνου. Έτσι λοιπόν, ο ύπνος είναι σημαντικός για την βελτιστοποίηση της απόδοσης, καθώς η ολική έλλειψή του μπορεί να μειώσει τις επιδόσεις κατά 10%.

Οι υποκειμενικοί δείκτες κόπωσης και εγρήγορσης είναι πιο ευαίσθητοι για το τελικό αποτέλεσμα της αντοχής. Θα χρειαστούν όμως περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, αν και στην πραγματικότητα όλοι μας μπορούμε βιωματικά να κατανοήσουμε το πόσο μας κρατάει πίσω στην απόδοσή μας ακόμα και ένα βράδυ που απλά δεν κοιμηθήκαμε καλά.

Ένας καλός ύπνος σε διάρκεια, με βάση τα παγκόσμια guidelines, είναι κατά μέσο όρο οι επτά ώρες. Έτσι λοιπόν, μην αμελείς την καθημερινή ξεκούρασή σου. Δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά η ευκαιρία του οργανισμού σου να κάνει την τέλεια αποκατάσταση. Μην ξεχνάς ότι ο ύπνος είναι ένα από τα καλύτερα εργογόνα.

Σε περίπτωση ωστόσο, που δεν μπορείς λόγω καθημερινότητας και stress να φτάσεις στον ιδανικό χρόνο ύπνου που χρειάζεται ο οργανισμός σου, υπάρχει ένας τρόπος, ο μοναδικός που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, ώστε να βελτιστοποιήσεις τις συνθήκες της καθημερινότητάς σου. Και αυτό είναι η σωστή διατροφή. Μην αμελήσεις επομένως, τις ανάγκες σου.

Προσπάθησε να αναπληρώσεις την ενέργεια που σου λείπει με ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, αφού έχεις ολοκληρώσει τον πλήρη εργομετρικό σου έλεγχο για να αξιολογηθούν οι απαιτήσεις του οργανισμού σου. Στο Lipolysis θα σου δείξουμε τον δρόμο για το πώς θα οργανώσεις καλύτερα την προπόνηση και το φαγητό σου. Και αυτά από μόνα τους θα σε οδηγήσουν στο να λειτουργήσει ο οργανισμός σου πιο σωστά και όταν ξαπλώσεις και σβήσεις τα φώτα. Επειδή όλες οι λειτουργίες μας συνδέονται μεταξύ τους…

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ