Ζητάς συνέχεια γλυκό;

16 Ιούλίου 2018

Ζητάς συνέχεια γλυκό;

Ζητάς απεγνωσμένα γλυκό, ζυμαρικά, ψωμί ή φρούτα; Θα φας μια ωραία σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο και λίγα λεπτά αργότερα θα ζητάς κάτι γλυκό; Έχεις κακή διάθεση και θες κάτι σοκολατένιο; Έχεις παρατηρήσει ότι το χειμώνα καταναλώνεις περισσότερα γλυκά και ειδικά σοκολάτα; Τι συμβαίνει;

Μπορεί να είναι μια απλή συνήθεια, ένας ευχάριστος τρόπος να τελειώσεις το γεύμα σου ή να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και ο οργανισμός σου ζητά να καταναλώσει τροφές που του φτιάχνουν τη διάθεση.

Η σεροτονίνη είναι η «χαρούμενη» ουσία του εγκεφάλου, η οποία σε φυσιολογική ποσότητα προσδίδει ένα αίσθημα ηρεμίας, ευφορίας, ευτυχίας και ικανοποίησης. Απ’ την άλλη, ο φόβος, το στρες, η κατάθλιψη, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο το χειμώνα και η αύξηση κάποιων ορμονών, όπως η προγεστερόνη, λίγο πριν την έμμηνο ρύση μειώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό.

Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά έχεις έντονη τάση να καταναλώσεις υδατάνθρακα ή κάτι γλυκό. Οι υδατάνθρακες, ουσιαστικά, αυξάνουν τις συγκεντρώσεις του αμινοξέως τρυπτοφάνη, που αποτελεί πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης.

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ