Έφαγα πολύ. Τι να κάνω;

16 Ιούλίου 2018

Έφαγα πολύ. Τι να κάνω;

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τρώμε πολύ και νιώθουμε φούσκωμα αναζητάμε λύση σε ανθρακούχα ποτά όπως στα αναψυκτικά και κυρίως τη σόδα.

Καλά κάνουμε;

Το περιεχόμενο του στομάχου μας έχει χαμηλό ph, δηλαδή είναι όξινο. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη των γαστρικών υγρών τα οποία εκκρίνονται προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης. Η έκκριση των γαστρικών υγρών είναι πιο αυξημένη μετά την κατανάλωση κάποιου γεύματος.

Η σόδα, ως χημική σύσταση, έχει αυξημένο ph,(δηλαδή είναι βασικό = αντίθετο του όξινου) και όταν έρχεται σε επαφή με όξινο περιβάλλον, όπως αυτό του στομάχου, το μετατρέπει σε λιγότερο όξινο, με αποτέλεσμα τα γαστρικά υγρά να γίνονται λιγότερο δραστικά. Έτσι, η διαδικασία της πέψης δυσχεραίνει με αποτέλεσμα να νιώθουμε δυσφορία για περισσότερη ώρα.

Γιατί, όμως, όταν την πίνουμε νιώθουμε καλύτερα;

Λόγω του ανθρακικού που περιέχει η σόδα, έχει την ιδιότητα παροδικά να εξωτερικεύει τον αέρα που υπάρχει μέσα στο στομάχι μας και έτσι για λίγο νιώθουμε καλύτερα. Μακροπρόθεσμα, όμως, καθυστερούμε ακόμα περισσότερο την διαδικασία της πέψης.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Τρόφιμα που περιέχουν οξέα, όπως είναι το πράσινο μήλο και το ξινόγαλα, συμβάλλουν θετικά στην διαδικασία της πέψης. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε μισή με μια ώρα μετά το γεύμα για να νιώσουμε καλύτερα. Μετά από δύο ώρες καλό είναι να καταναλώνουμε αρκετό νερό και γεύματα με αρκετές φυτικές ίνες προκειμένου να αυξήσουμε την κινητικότητα του εντέρου και επέλθει γαστρική κένωση.

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ