Ο ρόλος του ασβεστίου

31 Ιανουαρίου 2022

Ο ρόλος του ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Το ασβέστιο έχει δομικό ρόλο στα οστά και τα δόντια. Το 90% περίπου του ασβεστίου βρίσκεται στο σκελετό. Το ασβέστιο είναι επίσης ουσιώδες για τη κυτταρική δομή, την πήξη του αίματος, τη συστολή των μυών, τη νευρική μεταβίβαση, την ενεργοποίηση ενζύμων και τη λειτουργία ορμονών.

Το ασβέστιο απορροφάται κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο, στη νήστιδα και στον ειλεό με ενεργητική διαδικασία στην οποία συμμετέχει η βιταμίνη D. Περισσότερο από το 99% του ασβεστίου στο σώμα είναι αποθηκευμένο στα οστά και τα δόντια. Τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα ρυθμίζονται ομοιοστατικά από την παραθορμόνη, την καλσιτονίνη και τη βιταμίνη D και από μια σειρά άλλων ορμονών.

Η απέκκριση του ασβεστίου γίνεται μέσω των ούρων. Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος επαναρροφάται στα νεφρικά σωληνάρια, το ποσό που εκκρίνεται εξαρτάται από την ποσότητα του ασβεστίου που απορροφάται και τον βαθμό της οστικής απώλειας. Η απέκκριση του μη απορροφημένου και του ενδογενώς απεκκριμένου ασβεστίου γίνεται μέσω των κοπράνων. Ασβέστιο, επίσης, αποβάλλεται στον ιδρώτα και εκκρίνεται και στο μητρικό γάλα.

Η απλή ανεπάρκεια ασβεστίου δεν είναι μια αναγνωρίσιμη κλινική διαταραχή. Παρόλα αυτά χαμηλή διαιτητική πρόσληψη κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της νεαρής ενήλικης ζωής μπορεί να προκαλέσει μείωση της μέγιστης οστικής πυκνότητας και του περιεχομένου των οστών σε μέταλλα με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης μετέπειτα.

Τροφές αυξημένες σε ασβέστιο :

Γαλακτοκομικά (άπαχο γάλα φλιτζ = 306mg, τυρί ricotta1 φλιτζ = 669mg, γιαούρτι 225g = 488mg, ελβετικό τυρί 30g= 204mg)

Ενισχυμένο γάλα σόγιας (225g = 300mg)

Τόφου (1/2 φλιντζ = 253mg Ca

Σπανάκι (1 φλιτζ = 245mg Ca)

Σαρδέλες (100g= 351mg Ca)

Ξερά φασόλια (1 φλιντζ. = 161mg Ca)

Αμύγδαλα (23τμχ=70mg Ca)

 

 

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ