Κορονοϊός και διατροφή: Σε ποιο βαθμό ενισχύουν οι τροφές και οι βιταμίνες το ανοσοποιητικό;

18 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός και διατροφή: Σε ποιο βαθμό ενισχύουν οι τροφές και οι βιταμίνες το ανοσοποιητικό;

Στην εποχή της πανδημίας, εύλογο είναι να ακούγονται πολλά για τη διατροφή και τις τροφές, που μπορούν να μας προστατέψουν από τις εποχιακές λοιμώξεις, τους ιούς, καθώς και από τον Covid-19. Τι πραγματικά όμως είναι αλήθεια; Ποιες τροφές ή θρεπτικά συστατικά τροφών όντως μπορούν να μας θωρακίσουν; Υπάρχουν άραγε στ’ αλήθεια καταστάσεις που μπορούν να μας κάνουν πιο επιρρεπείς στον κορονοϊό;

Είναι αποδεκτό και επιβεβαιώνεται μέσα από έρευνες σε διακεκριμένα ιατρικά περιοδικά, ότι η διατροφή ενδυναμώνει τον οργανισμό μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οσον αφορά τον προστατευτικό τους ρόλο σε σχέση με ιώσεις και κοινά κρυολογήματα, οι βιταμίνες Α, C, D, E, οι οποίες έχουν αναφερθεί και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, μας προσφέρουν ιδιαίτερη θωράκιση σε σχέση με τον Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, η κάθε μία από τις παραπάνω βιταμίνες, έχει τον δικό της κυτταρικό υποδοχέα στο ανθρώπινο σώμα, ο οποίος φαίνεται να ενεργοποιεί ή όχι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη των παραπάνω βιταμινών μέσω της διατροφής μας, προσφέρει αναμφίβολα θετικά αποτελέσματα στη θωράκιση του οργανισμού μας απέναντι σε ιογενείς εχθρούς όπως ο τόσο επικινδυνος Covid-19.

Πρόσφατη δημοσίευση στο BMJ (British Medical Journal), ανέδειξε και την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου κλειδί για τον Covid-19. Τονίζει επίσης πως μια καμπάνια για απώλεια βάρους του πληθυσμού, θα είχε μεγάλη σημασία στη φάση του 2ου κύματος κορονοϊού που αντιμετωπίζουμε.

Η παχυσαρκία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου γενικότερα παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει μέσω της άμεσης συσχέτισης της με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και η κατάθλιψη. Φαίνεται λοιπόν, πως μια διατροφή με στόχο τη μείωση του βάρους και της φλεγμονής που αυτό επιφέρει, καθώς και την βελτίωση του γαστρεντερικού μικροβιώματος, μπορεί να προστατέψει από ιώσεις και από τον Covid-19.

Ο ρόλος της διατροφής στην θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ξεκάθαρος και αδιαμφισβήτητος. Η επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς και η απώλεια βάρους φαίνεται να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να μας δώσει ένα ακόμα σημαντικό όπλο στη μάχη που όλοι μας δίνουμε καθημερινά στο πλαίσιο αυτής της επικίνδυνης πανδημίας.

 

* Χατζηνικολάου Χριστίνα

Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

 

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ