Γιατί τρώμε περισσότερο τον χειμώνα και πώς θα αποφύγουμε να πάρουμε κιλά

11 Νοεμβρίου 2020

Γιατί τρώμε περισσότερο τον χειμώνα και πώς θα αποφύγουμε να πάρουμε κιλά

Ο Νοέμβριος φτάνει στα μισά του και μαζί έφερε και τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, ένα βήμα πριν τα πιο δύσκολα του χειμώνα. Αποτελεί συχνό φαινόμενο ότι τον χειμώνα, οι περισσότεροι παίρνουμε κάποια κιλά και η όρεξη μας αυξάνεται αρκετά σε σχέση με το καλοκαίρι. Και κάπου εκεί έρχονται οι ερωτήσεις:

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι μου αυξάνει την όρεξη και την τάση για γλυκό; Όντως το σώμα μου χρειάζεται περισσότερες θερμίδες και ενέργεια ή είναι απλά μία δικαιολογία που χρησιμοποιώ, για να πείθω τον εαυτό μου και να καταναλώνω περισσότερη τροφή χωρίς τύψεις;

Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται και από τη θερμοκρασία. Το σώμα μας αρχικά έχει από μόνο του μία θερμορύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι κατά την διάρκεια μίας κρύας ημέρας, το σώμα μας ασυναίσθητα θα προσπαθήσει να διατηρήσει την θερμοκρασία μας σταθερή. Αυτό πραγματοποιείται με την συστολή των αγγείων, ώστε να διατηρήσουν την κυκλοφορία του αίματος πιο κοντά στον πυρήνα του σώματος και να ζεστάνει το εσωτερικό του.

Ακόμα, ακούσια οι μύες συστέλλονται και διαστέλλονται, δημιουργώντας αυτό το χαρακτηριστικό «τρέμουλο» που όλοι μας έχουμε αισθανθεί, για να αυξήσουν σταδιακά λίγο την θερμοκρασία. Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, ο οργανισμός μας χρειάζεται θερμίδες και μεγαλύτερη ενέργεια. Έτσι, η κύρια λειτουργία του σωματικού μας λίπους είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας και της αποφυγής υποθερμίας.

Λόγω των παραπάνω φυσιολογικών διεργασιών, η όρεξη μας αυξάνεται και σε συνδυασμό με τις μουντές και… χουχουλιάρικες μέρες, καταφεύγουμε σε αυξημένη κατανάλωση τροφής και κυρίως σοκολάτας ή πιο θερμιδογόνων τροφών. Για να παραμείνουμε ζεστοί αλλά και ικανοποιημένοι.

Επομένως,  η αυξημένη ανάγκη για  κατανάλωση τροφής τον χειμώνα είναι δεδομένη και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες, είναι να διατηρήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα και να ελέγξουμε τον βασικό μας μεταβολισμό. Αυτό θα μας βοηθήσει να γνωρίζουμε τι θερμιδικές απαιτήσεις που έχουμε και να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα καλύψει τις ημερήσιες ενεργειακές μας ανάγκες ,αλλά δεν θα μας στερήσει τις τροφές που θέλουμε να καταναλώσουμε.

Οπότε, ναι, το σώμα μου χρειάζεται περισσότερες θερμίδες τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ικανοποιήσω με οποιαδήποτε συνέπεια ή κακιά επιλογή. Μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά, και με την σωστή διατροφή να παραμείνουμε ζεστοί αλλά και χορτάτοι.

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ