Λαχανικά: Βραστά ή στον ατμό;

21 Φεβρουαρίου 2022

Λαχανικά: Βραστά ή στον ατμό;

 

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι εποχές που υπάρχουν άφθονα λαχανικά, ιδανικά για μαγειρεμένες σαλάτες. Το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα παντζάρια είναι μερικές από αυτές τις επιλογές. Ποια είναι η ιδανική μέθοδος μαγειρέματος; Το βράσιμο ή η χρήση ατμομάγειρα;

 

Τα λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμινών, όπως β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), ασκορβικό οξύ, βιταμίνης Ε και Κ. Οι βιταμίνες συμμετέχουν σε διαδικασίες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα ανθρώπινα κύτταρα.

 

Είναι γνωστό πως η διαδικασία μαγειρέματος προκαλεί αλλαγές στη χημική σύνθεση των λαχανικών, επηρεάζοντας τη συγκέντρωση και τη βιοδιαθεσιμότητα βιοδραστικών ενώσεων όπως είναι οι φαινόλες και τα αντιοξειδωτικά (1).

Γενικά, οι μελέτες δείχνουν ότι όλες οι διαδικασίες μαγειρέματος βελτιώνουν και ταυτόχρονα αλλοιώνουν κάποια διατροφικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, προτείνοντας πως μέθοδοι που δεν απαιτούν τη βύθιση του τροφίμου σε νερό, συμβάλλουν στη διατήρηση της διατροφικής αξίας του τροφίμου (2,3).

 

“Συγκρίνοντας τη μέθοδο του βρασμού και του ατμού, η διαδικασία που διατηρεί σε καλύτερα επίπεδα τα μικροθρεπτικά συστατικά των τροφίμων είναι ο ατμός.”

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο χρόνος βρασίματος επηρεάζει τα λαχανικά, όσο μεγαλύτερος είναι , τόσο πιο “καταστροφική” η επίδραση του. Στην περίπτωση του ατμού, ακόμη και αν παραμείνουν λίγο παραπάνω τα λαχανικά, συνεχίζουν και διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους.

 
Ποια μέθοδο να επιλέξω;
Βασισμένη στα δεδομένα και στη προσωπική μου εμπειρία, η χρήση ατμομάγειρα (ηλεκτρική συσκευή ή bamboo) είναι η ιδανική επιλογή για να απολάυσουμε την πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών των λαχανικών.

Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε οικονομικές συσκευές, ώστε να μην υπάρξει σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

Βιβλιογραφία

  1. Turkmen N., Sari F., Velioglu Y.S. The effect of cooking methods on total phenolics and antioxidant activity of selected green vegetables. Food Chem. 2005;93:713–718. doi: 10.1016/j.foodchem.2004.12.038.

  2. Nicoletto C., Vianello F., Sambo P. Effect of different home-cooking methods on textural and nutritional properties of sweet potato genotypes grown in temperate climate conditions. J. Sci. Food Agric. 2018;98:574–581. doi: 10.1002/jsfa.8499

  3. Rennie C., Wise A. Preferences for steaming of vegetables. J. Hum. Nutr. Diet. 2010;23:108–110. doi: 10.1111/j.1365-277X

 

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ