Σακχαρώδης Διαβήτης: Πώς η «συνταγογραφημένη» άσκηση σου αλλάζει τη ζωή

14 Απριλίου 2021

Σακχαρώδης Διαβήτης: Πώς η «συνταγογραφημένη» άσκηση σου αλλάζει τη ζωή

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και παγκόσμιο πρόβλημα. Για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται ένας συνδυασμός παραγόντων. Ενας από αυτούς είναι και η άσκηση. Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος της άσκησης ως προς την αντιμετώπιση του…

Η άσκηση επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο σε υγιής, όσο και σε ασθενείς οργανισμούς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι η σωστή φυσική δραστηριότητα και η σωστή διατροφή.

Με την άσκηση…

* Αυξάνεται η ευαισθησία της ινσουλίνης
* Βελτιώνονται τα επίπεδα γλυκόζης
* Ελαττώνεται η εμφάνιση καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου
* Παρατηρείται απώλεια βάρους
* Επέρχεται ευεξία

Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η αεροβική άσκηση, καθώς επίσης και η άσκηση με αντιστάσεις, συνδράμουν στη μείωση της γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) για ασθενής με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι εφάρμοζαν συστηματική αεροβική άσκηση, βελτίωσαν:

* Την αντίσταση στην ινσουλίνη
* Τα επίπεδα γλυκόζης
* Τον μεταβολισμό των λιπιδίων
* Τις δόσεις της ινσουλίνης βελτιώνοντας τον γλυκαιμικό έλεγχο

Είναι σημαντικό οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να εφαρμόζουν συγκεκριμένες μορφές ασκήσεων, ανάλογα με το επίπεδο της νόσου και την φυσική τους κατάσταση. Ουσιαστικά, οι ειδικοί της άσκησης συνταγογραφούν την μορφή της, στοχεύοντας στη ρύθμιση μεταβολικών ανισορροπιών και μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Ας δούμε όμως ποιος τύπος άσκησης προτείνεται για τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη;

Η ιδανική μορφή άσκησης ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, είναι η αεροβική άσκηση συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας 150 λεπτών μέτριας έντασης. Ανάλογα με το επίπεδο της νόσου, μπορούν να φθάσουν και σε υψηλής έντασης άσκηση, 75 εβδομαδιαίων λεπτών. Ιδανικά, ο συνδυασμός του εβδομαδιαίου προγράμματος με άσκηση αντιστάσεων και ευλυγισίας (π.χ. Yoga, Pilates) επιφέρει πολλαπλά οφέλη.

Πως θα εντοπίσουμε την μέτρια ή την υψηλή ένταση άσκησης;

Στο Lipolysis διαθέτουμε το εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και τον σύγχρονο εξοπλισμό, για να εντοπίσουμε το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ασθενή και να προσδιορίσουμε την ένταση της άσκησης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται εργοσπιρομέτρηση και εφαρμόζεται στο Κέντρο μας. Έπειτα, οι ειδικοί της άσκησης θα συνταγογραφήσουν το πρόγραμμα του ασθενή, το οποίο θα είναι εξατομικευμένο με στόχο την ρύθμιση και την αντιμετώπιση της νόσου.

Πως γίνεται η συνταγογράφηση της άσκησης για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη;

Στην περίπτωση των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, η άσκηση χρειάζεται να εφαρμόζεται από ειδικούς, οι οποίοι γνωρίζουν τα οφέλη και τους κινδύνους της και την αξιολογούν ανάλογα με…

* Το ιστορικό και πως επηρεάζει η άσκηση τον ασθενή
* Τα αποτελέσματα λειτουργικών δοκιμασιών
* Τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμασιών
* Αλλοι παράγοντες (φαρμακευτική αγωγή, διατροφή)

Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται συνταγογράφηση της άσκησης και εφαρμόζεται από εργοφυσιολόγους και εξειδικευμένους γυμναστές του Κέντρου μας!

* Γρηγόρης Καλαϊτζογλίδης, κλινικός εργοφυσιολόγος, συνεργάτης του Lipolysis

 

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ