Κορονοϊός: Πώς μας βοηθάει η άσκηση ενάντια στις λοιμώξεις

3 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Πώς μας βοηθάει η άσκηση ενάντια στις λοιμώξεις

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η καραντίνα ή αλλιώς το #menoumespiti, είναι ένα θεμελιώδες βήμα ασφάλειας που μπορεί να περιορίσει τις ευρέως διαδεδομένες λοιμώξεις. Ωστόσο, η παρατεταμένη διαμονή στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες καθιστικές συμπεριφορές, μειώνοντας την τακτική σωματική δραστηριότητα και κατά συνέπεια να αυξήσει την αδράνεια που συμβάλλει στο άγχος και την κατάθλιψη.

Επίσης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αύξησης κινδύνου για χρόνιες παθήσεις. Τόσο η γρίπη, όσο και ο κοροναϊός προκαλούν λοίμωξη της αναπνευστικής οδού, που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηρότητα και θνησιμότητα. Είναι γνωστό μέσα από μελέτες, πως η συστηματική άσκηση έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση στο σώμα και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, όσο περισσότερο αδρανείς είμαστε, τόσο πιο ευάλωτοι είμαστε σε μολυσματικές ασθένειες, όπως συμβαίνει τώρα με την πανδημία του Covid-19.

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Τσιμπολόγημα και junk food στην εποχή της καραντίνας

Το πανεπιστήμιο της Σανγκάης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συνιστούν αερόβια άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών μέτριας έντασης κάθε μέρα ή τουλάχιστον 20 λεπτών έντονης σωματικής άσκησης κάθε δεύτερη μέρα. Η ένταση της άσκησης προσδιορίζεται είτε με τους καρδιακούς παλμούς, είτε με το σύνολο των ημερησίων βημάτων. Εφόσον δεν είναι εφικτό να γίνει εργομετρικός έλεγχος αναπνευστικών αερίων προκειμένου να δοθεί ακριβής άσκηση, προτείνεται μία άσκηση μέτριας έντασης στην οποία  οι καρδιακοί παλμοί κυμαίνονται στο 60-70% των μέγιστων καρδιακών παλμών, ενώ για έντονη σωματική άσκηση κυμαίνονται στο 70-80% των μέγιστων καρδιακών παλμών.

Όσοι δεν χρησιμοποιούν παλμογράφους για την καταγραφή των καρδιακών παλμών και για τον προσδιορισμό της έντασης της άσκησης, μπορούν με βηματομετρητές ή με κάποια εφαρμογή από το κινητό να καταγράφουν το σύνολο των ημερησίων βημάτων. Τα ημερήσια βήματα για μια δραστηριότητα μέτριας έντασης κυμαίνονται μεταξύ 7.500-10.000, ενώ για δραστηριότητα έντονης έντασης  άνω των 10.000. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως για να υπάρχει βελτίωση της φυσικής κατάστασης, πρέπει να γίνετε αύξηση των ημερησίων βημάτων κατά 10% ανά εβδομάδα και 5% των καρδιακών παλμών ανά δύο εβδομάδες.

Μάθε πώς μπορεί να σε βοηθήσει το Lipolysis σε αυτή τη δύσκολη περίοδο: 21 0803 3779

Ο Νικόλαος Αναστασόπουλος είναι εργοφυσιολόγος συνεργάτης του Lipolysis

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ