Νηστεία και η σημασία της διατροφής με όσπρια

18 Δεκεμβρίου 2019

Νηστεία και η σημασία της διατροφής με όσπρια

Οι περισσότεροι ίσως σκέφτηκαν ότι τις μέρες που προηγήθηκαν και την Καθαρά Δευτέρα, θα έτρωγαν όσο περισσότερο γίνεται και δίχως μέτρο. Ωστόσο, ακόμα και εάν το έκαναν, τώρα που μπήκε η Σαρακοστή και εφόσον εξακολουθούν να… Πιστεύουν και ν’ ακολουθούν ευλαβικά τη νηστεία, θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα της διατροφικής νοοτροπίας τους. Θα πρέπει κάπως να κοντρολάρουν τις “λιγούρες” τους και να ασχοληθούν με διαφορετικά προϊόντα, τα οποία τα είχαν αφήσει για καιρό στο περιθώριο του ντουλαπιού τους.

Φυσικά μιλάμε για τα όσπρια, που αποτελούν τον απόλυτο “σύμμαχο” κατά της πείνας και συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας, κάτι που εάν ακολουθήσουν μία σωστή διατροφή, θα τους λειτουργήσει ευεργετικά. Εάν όμως δεν προσέξουν, η νηστεία μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα.

Γενικότερα λοιπόν, η κατανάλωση οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης, κάτι που πιστοποιείται επιστημονικά και σε επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Advances in Nutrition”. Οι ερευνητές επισκόπησαν έρευνες, που αξιολόγησαν την κατανάλωση οσπρίων, όσον αφορά τις καρδιαγγειακές νόσους και τους σχετικούς δείκτες.

Η εν λόγω έρευνα ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα όσπρια, μείωσαν τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης έως και 10% σε σύγκριση με αυτούς που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Η υπεύθυνη της εργασίας, Hana Kahleova, εξήγησε ότι… η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια και πιο δαπανηρή αιτία θανάτου παγκοσμίως και πως μόνο στις ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν 1 δισ. δολάρια ημερησίως.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η παρούσα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ένα οικονομικό και προσβάσιμο είδος τροφίμων θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εικόνα. Και αυτά είναι τα όσπρια. Η συγκεκριμένη τροφή ωφελεί την υγεία της καρδιάς επειδή περιέχει πολλές φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά, ενώ είναι χαμηλά σε λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερόλη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οπότε, μέρες που είναι επιλέξτε τα όσπρια και μην ξεχνάτε να τα κρατάτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας. Είναι πολύτιμα και εκεί έξω κυκλοφορούν άπειρες συνταγές που μπορούν να τα καταστήσουν και πεντανόστιμα…

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ