Τι είναι το Σύνδρομο Υπερβολικής Ασκησης;

23 Οκτωβρίου 2019

Τι είναι το Σύνδρομο Υπερβολικής Ασκησης;

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το να εξαντλούμε τον εαυτό μας με υπερβολικές προπονήσεις, μόνο βελτίωση στις επιδόσεις μας μπορεί να επιφέρει. Ωστόσο, δεν είναι έτσι απλοποιημένα τα πράγματα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα.

Ακόμα και για τους επαγγελματίες-κορυφαίους αθλητές, η υπερβολική φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι επιβλαβής, όπως υποδεικνύουν περιστατικά αυτού που πλέον ονομάζουμε και ως… Σύνδρομο Υπερβολικής Ασκησης. Νέα έρευνα έδειξε ότι η εντατική προπόνηση μπορεί να βλάψει την ικανότητα του εγκεφάλου και ιδιαίτερα τον νοητικό έλεγχο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο «Current Biology». Αυτή η αρνητική συνέπεια τείνει να συνοδεύεται από μειωμένη αθλητική επίδοση και έντονη κούραση. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Mathias Pessiglione, πέρασαν εννέα βδομάδες με 37 αθλητές του τριάθλου, που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η πρώτη έκανε τη συνηθισμένη προπόνηση υψηλού επιπέδου, ενώ η δεύτερη είχε επιπλέον προπόνηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με 40% μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσον όρο.

Παρακολουθήθηκε η συμπεριφορά των αθλητών, οι οποίοι υποβλήθηκαν και σε μαγνητική τομογραφία. Ετσι, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ομοιότητες μεταξύ έντονης άσκησης και έντονης πνευματικής εργασίας. Και εκεί συμπέραναν πως… η υπερβολική σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε μειωμένη δραστηριότητα του πλάγιου προμετωπιαίου φλοιού, παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε πνευματική προσπάθεια.

Αυτή η μείωση στην εγκεφαλική δραστηριότητα, συνδεόταν με παρορμητική λήψη αποφάσεων. Στην περίπτωση των κορυφαίων αθλητών το να είναι τόσο παρορμητικοί, μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση να σταματήσουν στη μέση μιας επίδοσης ή να εγκαταλείψουν έναν αγώνα, ώστε να τερματίσουν τον πόνο που νιώθουν κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κούραση και ο μειωμένος νοητικός έλεγχος μπορεί ενδεχομένως επίσης να αποτελέσουν το πρώτο στάδιο στην εμφάνιση του συνδρόμου εξουθένωσης που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε διάφορα επαγγέλματα.

Για να μπούμε πραγματικά και με τον σωστό τρόπο στον κόσμο της άσκησης, ένας εργομετρικός έλεγχος είναι σημαντικός, προκειμένου να ανιχνεύσουμε με τον πιο ακριβή τρόπο το επίπεδο της φυσική κατάστασης μας και ταυτόχρονα να καταλάβουμε τις ακριβείς προσαρμογές που μπορεί να δεχτεί ο οργανισμός μας.

Ο Βαγγέλης Γεωργιλάς είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και υπεύθυνος των κέντρων Lipolysis

?>
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ