Κορονοϊός και άσκηση: Πώς θα μάθω ποια μορφή προπόνησης ενισχύει την άμυνά μου!
Στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, αναζητούμε την όποια ενημέρωση αναφορικά με το τι θα μπορούσε να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού μας και να μας βοηθήσει σε αυτή η δύσκολη μάχη κατά της νόσου Covid-19. Η διατροφή, η πρόσληψη βιταμινών, η προσεκτική-καλή ζωή και η ξεκούραση, αποτελούν αδιαμφησβήτητους σύμμαχους. Τι γίνεται όμως με τη γυμναστική; Κατά πόσο και με ποιον τρόπο μπορεί η άσκηση να επιφέρει σημαντικά οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας στην αποτελεσματικότερη άμυνα του οργανισμού, ενάντια σε κάθε είδους απειλή.
Η αλήθεια είναι ότι μετά τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, απόρροια των περιοριστικών μέτρων (αναστολή λειτουργίας χώρων άσκησης) κατά της πανδημίας, η άμυνα του οργανισμού συνεχώς θα μειώνεται. Τελευταία ευρήματα μελετών σχετικά με την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στον Covid-19, επιβεβαίωσαν πως η άσκηση μέτριας έντασης και η υψηλής εντάσεως διαλειμματική άσκηση (150’/εβδομάδα,75’/εβδομάδα, αντίστοιχα), είχαν εξίσου σημαντικά οφέλη στην οξειδωτική ικανότητα και μείωση της φλεγμονής του οργανισμού. Η θετική επίπτωση ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και σε άτομα που νόσησαν, δεν επετράπη η εκδήλωση των σοβαρών συμπτωμάτων που προκαλεί ο Covid-19 (1,2).
Έχει διαπιστωθεί πως ο Covid-19 αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής και προκαλεί γαλακτική οξέωση στον οργανισμό (αύξηση γαλακτικού οξέος). Σύμφωνα με μελέτες, οι αθλητές υψηλού επιπέδου, καθώς και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή (παχύσαρκοι κ.α), εμφανίζουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής και συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι στον Covid-19 (2). Οι ερευνητές συστήνουν συγκεκριμένης εντάσεως άσκηση, μεταξύ αερόβιου και αναερόβιου, αποσκοπώντας στην βελτίωση της οξειδωτικής ικανότητας και του γαλακτικού κατωφλίου.
Στο Lipolysis είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε συγκεκριμένα αυτό το Αερόβιο και το Αναερόβιο κατώφλι. Το πρώτο που κάνουμε, είναι να προχωρήσουμε σε εργομετρικό έλεγχό αναπνευστικών αερίων και ανίχνευση καρδιακού στρες. Οι εν λόγω έλεγχοι σκοπό έχουν να μας οδηγήσουν στο επόμενο βήμα: δηλαδή στο να καταστρώνουμε ένα προπονητικό πλάνο, ακριβώς εξατομικευμένο πάνω στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Βάσει αυτού του πλάνου δίνονται οδηγίες είτε για άσκηση σε διάδρομο, είτε για κυκλική προπόνηση, είτε σε βάδισμά ή τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο. Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της υγείας μας και θα μας δώσουν ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αναμέτρησή μας με τις λοιμώξεις όλων των ειδών, αλλά και τον κορονοϊό.
* Νίκος Αναστασόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του Lipolysis!