Ενίσχυση της Γονιμότητας
“Ενίσχυση της Γονιμότητας: Πως η Ασπροσίνη Συνδέεται με την Δατροφή, την Άσκηση και την Αναπαραγωγική Υγεία”
Η ασπροσίνη είναι μια ορμόνη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, κερδίζοντας την προσοχή για τις πιθανές επιπτώσεις της στη γονιμότητα, ιδιαίτερα μέσω της διατροφής και της άσκησης. Η συγκεκριμένη ορμόνη, που εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό, παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης και έχει συνδεθεί με την αναπαραγωγική υγεία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Στους άνδρες, η ασπροσίνη ενισχύει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και τη συνολική γονιμότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με ασπροσίνη βελτιώνει σημαντικά την κινητικότητα του σπέρματος, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, υποδηλώνοντας τη δυναμικότητά της ως θεραπευτικό παράγοντα για την ανδρική υπογονιμότητα που συνδέεται με μεταβολικά προβλήματα και σύνθεση των ορμονών (1).
Για τις γυναίκες, ο ρόλος της ασπροσίνης είναι εξίσου σημαντικός. Επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών ρυθμίζοντας τα επίπεδα ορμονών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και την ωορρηξία. Σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), όπου η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι συχνή, τα επίπεδα ασπροσίνης είναι συνήθως αυξημένα, υποδεικνύοντας την πιθανή εμπλοκή της στις αναπαραγωγικές διαταραχές (2).
Η διατροφή και η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των επιπέδων ασπροσίνης. Οι δίαιτες πλούσιες σε ολόκληρα τρόφιμα και χαμηλές σε επεξεργασμένα σάκχαρα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και στη μείωση της φλεγμονής, ομαλοποιώντας τα επίπεδα ασπροσίνης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ασπροσίνης στην κυκλοφορία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ορμονική ισορροπία. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης 8 εβδομάδων μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ασπροσίνης σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, υπογραμμίζοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης στη ρύθμιση των ορμονών (1), (3).
Συμπερασματικά, η ασπροσίνη αντιπροσωπεύει έναν πολλά υποσχόμενο σύνδεσμο μεταξύ μεταβολισμού και γονιμότητας. Υιοθετώντας μια ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή και άσκηση, τα άτομα μπορούν να ενισχύσουν την αναπαραγωγική τους υγεία μέσω της ρύθμισης αυτής της ορμόνης. Η συνεχής έρευνα για τους μηχανισμούς της απροσσίνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας που σχετίζεται με μεταβολικές δυσλειτουργίες. Στο κέντρο της Lipolysis προσφέρουμε την δυνατότητα αξιολόγησης και αποκατάστασης της αναπαραγωγικής δυσλειτουργίας, μέσω εξατομικευμένων ιατροφαρμακευτικών, διατροφικών και ασκησιακών προγραμμάτων.
Νίκος Αναστασόπουλος
Εργοφυσιολόγος & Συνεργάτης του κέντρου Lipolysis
Σχέδιο 1.: Ο ρόλος της ασπροσίνης στις μεταβολικές διαταραχές, όπως στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στην μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και στην παχυσαρκία. Η άσκηση διαδραματίζει ανασταλτικό ρόλο στην ασπροσίνη, βοηθώντας στην άμβλυνση των μεταβολικών διαταραχών.
1. Mazur-Bialy, A. I. (2021). Asprosin—A fasting-induced, glucogenic, and orexigenic adipokine as a new promising player: Will it be a new factor in the treatment of obesity, diabetes, or infertility? A review of the literature. Nutrients, 13(2), 620. https://doi.org/10.3390/nu13020620
2. Zhu, L., & Wang, L. (2023). Serum asprosin levels are increased and associated with insulin resistance in patients with polycystic ovary syndrome: A retrospective case-control study. Medicine (Baltimore), 102(15), e33526. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000033526
3. Liu, L., Liu, Y., Huang, M., Zhang, M., Zhu, C., Chen, X., Bennett, S., Xu, J., & Zou, J. (2022). The effects of asprosin on exercise intervention in metabolic diseases. Frontiers in Physiology, 13, Article 907358. https://doi.org/10.3389/fphys.2022.907358