Κορονοϊός: Τσιμπολόγημα και junk food στην εποχή της καραντίνας
Τα πάντα άλλαξαν εντελώς ξαφνικά και κινούμαστε σε νέα, αχαρτογράφητα μονοπάτια. Αυτή η μεταβολή μας έκανε να μείνουμε σπίτι και να αναδιαμορφώσουμε τα δεδομένα της καθημερινότητας. Αυτό σημαίνει ότι άπαντες βιώνουμε τον προσωπικό χώρο μας εντελώς διαφορετικά. Μεταφέραμε εκεί τη δουλειά μας, το σχολείο και τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Εκεί, μέσα στην φωλιά μας. Σε συνδυασμό με την επάρκεια προϊόντων που έχουμε αποκτήσει στα ντουλάπια και το ψυγείο, καθώς και τον παραπάνω χρόνο που μας δημιουργήθηκε και το στρες, λόγω της κατάστασης, πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας, να ψάχνει να μασουλίσει κάτι.
Το φαγητό, πέρα από την ιδιότητα που έχει να μας χορταίνει και να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες, ενεργοποιεί και πληθώρα ορμονών, ανάλογα με τα συστατικά ενός τρόφιμου, την υφή, το αν είναι τραγανό ή μαλακό και τη γεύση, είτε είναι αλμυρό, είτε γλυκό. Ετσι, αναλογικά, μας φτιάχνει την διάθεση ή μας κάνει να έχουμε πιο θετικά και πιο χαρούμενα συναισθήματα. Το αποτέλεσμα είναι υποσυνείδητα να καταφεύγουμε στα ντουλάπια και να καταναλώνουμε πολλές φορές ποσότητες, τις οποίες δεν μπορούμε καν να προσδιορίσουμε, πιστεύοντας ότι δεν ήταν κάτι θαρραλέο σαν μερίδα, αλλά τις περισσότερες φορές κάνουμε λάθος.
Τι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε αυτήν τη μηχανική κίνηση;
Εμένα προσωπικά πάντα με βοηθούσε η τάξη. Όταν έχεις ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και ξέρεις τι ακριβώς έχεις να φας στο επόμενο γεύμα, μπορεί να είναι η λύση ώστε να μην καταφύγεις σε απερίσκεπτη πρόσληψη τροφής. Μην περιμένεις να πεινάσεις. Όταν νιώσεις την παραμικρή λιγούρα, φάε το επόμενο γεύμα που έχει η διατροφή σου και ας είναι σχετικά κοντά με το επόμενο. Με αυτή την κίνηση και δεν μεταφράζεις το φαγητό σαν “ατασθαλία”, αλλά τελικά κρατάς και τον οργανισμό σου ικανοποιημένο από επάρκεια ενέργειας.
Επίσης, με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα του κάθε γεύματος. Εάν σε καλύπτει, εάν σου φαίνεται μικρή και να μιλήσεις με τον επαγγελματία διατροφής, ώστε να σε κατευθύνει σε πιο σωστές ποσότητες για τον οργανισμό, αλλά και το μυαλό σου. Ακόμα, επιπλέον χρόνος στο σπίτι δεν είναι μόνο κάτι το αρνητικό. Μπορείς να επιλέξεις απλές πρώτες ύλες που έχεις στην διατροφή σου και αντί για μία απλή παρασκευή να προτιμήσεις να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο στην κουζίνα σου και να “ζωγραφίσεις” κάτι όμορφο και νόστιμο, ώστε να ικανοποιήσεις και το στομάχι σου αλλά και να εκτονώσεις τη δημιουργικότητά σου ή ακόμα και τον καταπιεσμένο σεφ που κρύβεις μέσα σου.
Μένουμε σπίτι λοιπόν, προσέχουμε την ποσότητα και την ποιότητα κατανάλωσης του φαγητού, προσέχουμε το σώμα και την υγεία μας. Ειδικά τώρα που το έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ…
Μάθε πώς μπορεί να σε βοηθήσει το Lipolysis σε αυτή τη δύσκολη περίοδο: 21 0803 3779
Φίλη Ε λευθερία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, συνεργάτης Lipolysis