Παιδί

Οι βάσεις της υγείας μπαίνουν από νωρίς

Η καλή υγεία κατά την ενήλικη ζωή διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές μας συνήθειες ως παιδιά, κάτι για το οποίο φέρουν ευθύνη οι γονείς. Η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση στο μέλλον. Η διατροφή έχει άμεση επίπτωση στα γονίδια εκείνα, τα οποία ελέγχουν τον τρόπο που το σώμα αποθηκεύει λίπος και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά. Ας φροντίσουμε λοιπόν να μάθουμε στα παιδιά μας από νωρίς τους κανόνες της ισορροπημένης διατροφής, δίνοντάς τους το καλό παράδειγμα μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές.

Στόχοι !

Στόχος, λοιπόν, δεν είναι ποτέ η ΔΙΑΙΤΑ και η μείωση τροφής σε αυτές τις ηλικίες, αλλά αφορά:
 • τη σταθερότητα του βάρους στα πλαίσια της ανάπτυξης του παιδιού με ταυτόχρονη κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
 • την προαγωγή της υγείας του παιδιού και της βέλτιστης ανάπτυξής του, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (διαβήτης- υπέρταση-χοληστερίνη κ.α)
 • την εκπαίδευση και τη γνώση γύρω από τις βασικές ομάδες τροφίμων και της σωστής διατροφής.
 • την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών του παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας.

 • Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να βάλουμε ένα παιδί σε ένα αυστηρό πρόγραμμα που απαιτεί φοβερή πειθαρχία και στερήσεις, ακόμα και των αγαπημένων του βλαβερών τροφών (σοκολάτες, χάμπουργκερ).
  Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε την πρόσληψη αυτών των τροφών και να ενισχύσουμε τον οργανισμό με επιπλέον γεύματα ισορροπημένα και υγιεινά.
  Δε θα είχε νόημα να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, χωρίς να εκπαιδευτούν το παιδί και η οικογένεια στις βασικές αρχές της διατροφής, καθώς είναι σύνηθες μετά την ολοκλήρωση τέτοιων προγραμμάτων ακόμα και οι ενήλικες να επανέρχονται στην κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην επιστροφή της αρχικής τους εικόνας.
  Επομένως, ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να γίνει η ισορροπημένη διατροφή συνήθεια και στάση ζωής για όλη την οικογένεια. Μιλάμε πάντα και για την οικογένεια καθώς όπως γνωρίζουμε αποτελούμε πρότυπα για τα παιδιά και δεν μπορούμε να ζητάμε από αυτά να κάνουν κάτι που εμείς δεν τηρούμε.
  Έτσι, λοιπόν, μέσα από ομαδικό πρόγραμμα για τα παιδιά, μέσα από παιχνίδι και ευχάριστη διάθεση εκπαιδεύουμε τους μικρούς μας φίλους σε θεμελιώδεις κανόνες για την υγεία και τη ζωή τους γενικότερα, έτσι ώστε να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη του σώματός τους.

  Η διαδικασία για την σωστή διατροφή του παιδιού

  Στο πρώτο ραντεβού ο Ψυχολόγος και ο Διατροφολόγος του κέντρου συναντούν μόνο τους γονείς ή κηδεμόνες του παιδιού με στόχο να συλλέξουν στοιχεία αλλά και να δώσουν βοηθητικές οδηγίες ως προς το πώς να ενισχύσουν το παιδί σε αυτή τη διαδικασία και πώς να το προετοιμάσουν. Μαζί με το ιατρικό- διατροφικό και αναπτυξιακό ιστορικό ζητάμε πάντα εξετάσεις αίματος ώστε να είμαστε σίγουροι για την υγεία του παιδιού και να αποκλείσουμε τυχόν διαταραχές που μπορεί να υπάρχουν ήδη.

  Στο Δεύτερο ραντεβού οι ειδικοί βλέπουν μόνο το παιδί με το οποίο συζητούν, ακούν απορίες και προτιμήσεις και εξηγούν τη διαδικασία συμφωνώντας στη κοινή συνεργασία γύρω από το στόχο που θέτουν μαζί. Επίσης, οι γονείς ενημερώνονται για το στόχο, τον εξατομικευμένο τρόπο που θα γίνει και τις τυχόν δυσκολίες που διαφαίνονται.

  Από εκεί και μετά η συχνότητα των ραντεβού είναι ανά δεκαπέντε ημέρες όπου γίνεται η παρακολούθηση της πορείας του παιδιού αλλά και οι αλλαγές στο πρόγραμμα διατροφής που έχει προταθεί. Παράλληλα πραγματοποιείται η εργομετρική εξέταση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τις καύσεις που κάνει ο οργανισμός αλλά και πως λειτουργεί ο μεταβολισμός του παιδιού.

  Ανάλογα τώρα με την πορεία, τη συνεργασία και την ηλικία φυσικά του κάθε παιδιού δημιουργούνται μικρές ομάδες που συναντιούνται μία φορά το μήνα και μέσα από παιχνίδι και προσωπική έκφραση με διασκεδαστικό τρόπο εκπαιδεύονται σε θέματα διατροφής.

  Πρέπει να σημειωθεί πως συντονιστές της ομάδας είναι πάντα ο ψυχολόγος και ο διατροφολόγος του κέντρου. Επίσης, οι γονείς έχουν πάντα πλήρη ενημέρωση για την πορεία και φυσικά οι ειδικοί είναι πάντα στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε απορία ή δυσκολία συναντήσουν.

  Που απευθύνεται

  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών, είτε υπάρχει θέμα διατροφής (υπερβολικής ή ελάχιστης) είτε απλά ως ενημέρωση και πρόληψη.
  Σε ηλικίες μικρότερες των οχτώ ετών προτείνεται η συνεργασία μόνο των γονιών με τους ειδικούς και όχι η άμεση συμμετοχή των παιδιών σε μια τέτοια διαδικασία.
  Το πρόγραμμα αναλαμβάνουν ειδικοί Διατροφολόγοι και Παιδοψυχολόγοι. Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για τα παιδιά χωρίς να το αντιμετωπίζουμε και από τη πλευρά της ψυχολογικής φροντίδας.

  Εγγραφείτε σήμερα κιόλας στο Lipolysis Newsletter

  Δηλώστε το email σας, πατήστε το κουμπί «Εγγραφή» και θα λαμβάνεται Newsletter από την Lipolysis με πλούσια θεματολογία από επιστημονικά άρθρα των συνεργατών μας, μικρά μυστικά, οδηγίες και φυσικά μοναδικές προσφορές!

  CAPTCHA
  Αυτή η ερώτηση υπάρχει, για την αποφυγεί spammers.
  Go to top