Εκφοβισμός ή Bullying

 

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για το φαινόμενο “bulling” ή ελληνικά για εκφοβισμούς που πραγματοποιούνται μεταξύ των παιδιών. Είναι πιθανό να έχει αυξηθεί το ποσοστό τα τελευταία χρόνια αλλά σίγουρα είμαστε εμείς πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει ή να επηρεάσει τη ψυχοσύνθεση ενός παιδιού.

Ποια παιδιά πέφτουν συνήθως θύμα εκφοβισμού; Κατά κύριο λόγο είναι τα παιδιά που είναι πιο κλειστά, αγχωμένα, πιο φοβισμένα, και δεν έχουν πολλούς φίλους. Και αυτό δημιουργεί φαύλους κύκλους: είναι ήδη φοβισμένα, φοβούνται ακόμα περισσότερο, δεν είναι κοινωνικά, κλείνονται ακόμα περισσότερο στον εαυτό τους.

Τα παιδιά νιώθουν πολύ εύκολα ενοχές και αυτό ίσως είναι το πρώτο συναίσθημα που τους δημιουργείται όταν τους συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αισθάνονται ότι φταίνε αυτά, για αυτό ίσως και πολλές φορές δεν το αναφέρουν σε κάποιον ενήλικα. Παιδιά που έχουν καλή εικόνα για τον εαυτό τους εκφράζουν θυμό όταν πέφτουν θύμα εκφοβισμού ενώ τα παιδιά που δεν έχουν καλή εικόνα νιώθουν λύπη και κλείνονται στον εαυτό τους περισσότερο.

Όταν το παιδί μας αναφέρει ένα τέτοιο περιστατικό στο σχολείο σίγουρα δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι. Αμέσως διαβεβαιώνουμε το παιδί πως έκανε πολύ καλά που μας το είπε και ενημερώνουμε το δάσκαλο. Επίσης ενημερώνουμε το δάσκαλο αν αντιληφθούμε πως το δικό μας παιδί εκφοβίζει άλλα παιδιά. Δεν έχουμε υποχρέωση μόνο απέναντι στο παιδί θύμα αλλά και στο παιδί θύτη. Και ας μη ξεχνάμε πως το παιδί θύτης δεν παύει να είναι και αυτό ένα παιδί και ο στόχος δεν είναι να νιώσει όσο άσχημα κάνει τους άλλους να νιώθουν, αλλά να σταματήσει αυτή την άσχημη συμπεριφορά και να βρει άλλους τρόπους αντίδρασης. Τέλος, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως όταν συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά στο σχολείο υπάρχουν και τα παιδιά που απλά παρευρίσκονται και πάλι δεν αναφέρουν τα περιστατικά σε κάποιον ενήλικα. Και αυτά τα παιδιά όμως πολλές φορές φοβούνται, ή πηγαίνουν με το μέρος του πιο δυνατού για να προστατευτούν.

Συνεπώς έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε κάθε παιδί από τέτοια περιστατικά όποιος και αν είναι ο ρόλος τους σε αυτά. Ας μη ξεχνάμε πως πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να νιώθουν ασφαλή και να ζητάνε βοήθεια.

Εγγραφείτε σήμερα κιόλας στο Lipolysis Newsletter

Δηλώστε το email σας, πατήστε το κουμπί «Εγγραφή» και θα λαμβάνεται Newsletter από την Lipolysis με πλούσια θεματολογία από επιστημονικά άρθρα των συνεργατών μας, μικρά μυστικά, οδηγίες και φυσικά μοναδικές προσφορές!

CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση υπάρχει, για την αποφυγεί spammers.
Go to top