Βιταμίνη D, μια διαφορετική βιταμίνη και η έλλειψή της στις μέρες μας

  Η βιταμίνη D δεν κατατάσσεται στις βιταμίνες όπως τις γνωρίζουμε. Είναι ένα λιποδιαλυτό σεκοστεροειδές. Συντίθεται κυρίως στο δέρμα μετά από την έκθεσή μας στον ήλιο και κατά ένα μικρότερο ποσοστό προσλαμβάνεται μέσω της τροφής. Διαχωρίζεται σε δύο τύπους την D2, η πρόσληψή της οποίας γίνεται μέσω της τροφής και την D3, η οποία συντίθεται από τον οργανισμό. Και οι δύο αυτοί τύποι έχουν παρόμοια βιολογική δράση.
Η βιταμίνη D είναι η μοναδική βιταμίνη που συντίθεται απο τον ίδιο τον οργανισμό και αυτό τη διαφοροποιεί από όλες τις άλλες βιταμίνες, τις οποίες λαμβάνουμε κυρίως από τις τροφές. Συντίθεται στο δέρμα από μια πρόδρομη ουσία της βιταμίνης D (7-διυδροχοληστερόλη) και αφού συνδεθεί με μια πρωτεϊνη(Vitamin D Binding protein) και μετά την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας μετατρέπεται σε βιταμίνη D3 και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται από τον οργανισμό εξαρτάται από τον χρωματικό τύπο του δέρματός μας και απο την ηλικία μας. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα τόσο περισσότερος χρόνο έκθεσης στον ήλιο απαιτείται για να συντεθεί η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Επίσης, τα ηλικιωμένα άτομα χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D, καθώς με την πάροδο της ηλικίας φθίνει η ποσότητα της βιταμίνης που συντίθεται.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι ελάχιστες. Αυτές είναι ο κρόκος του αυγού, τα πολύ λιπαρά ψάρια και το συκώτι, ενώ τα βρεφικά και παιδικά γάλατα, επειδή είναι φτωχά στη βιταμίνη εμπλουτίζονται. Έτσι, έρευνες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα οτι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του περισσότερο με την βιταμίνη D που παράγει ο ίδιος παρά από την πρόσληψη μέσω τις τροφής. Μάλιστα, υπολογίζεται, οτι για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός λευκού βρέφους σε βιταμίνη D θα πρέπει να εκτεθεί το πρόσωπό του στον ήλιο για 3 ώρες.
Η βιταμίνη D δρα στον οργανισμό μέσω ενός μεταβολίτη, της καλσιτριόλης, η οποία αποτελεί ορμόνη. Η καλσιτριόλη μαζί με την καλσιτονίνη και την παραθορμόνη ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του ασβεστίου και την τήρηση του ισοζυγίου ασβεστίου-φωσφόρου στον οργανισμό. Η καλσιτριόλη δρα στον οργανισμό μας μέσω κάποιων υποδοχέων της βιταμίνης D, οι οποίοι βρίσκονται σε πολλά όργανα, όπως έντερο, νεφρά, οστά, εγκέφαλο, καρδιά, δέρμα, γονάδες, παραθυρεοειδής αδένες, προστάτη και μαστό. Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, έχει βρεθεί οτι η καλσιτριόλη εμπλέκεται εκτός των άλλων και στην κυτταρική διαφοροποίηση και τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.
Ο βασικός ρόλος της βιταμίνης D είναι η απελευθέρωση ασβεστίου στα κύτταρα και της καλσιτριόλης να ενεργοποιεί την απορρόφηση του ασβεστίου απο το έντερο.Έτσι, συμμετέχει στην σύνθεση των οστών αλλά και στην αποδόμησή τους, η οποία γίνεται για να επαναπορροφηθεί το ασβέστιο που έχει απελευθερωθεί στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της αποδόμησης.
Έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί μείωση του ασβεστίου στον οργανισμού, η οποία για να καλυφθεί διαταράσσονται οι παραθυρεοειδείς αδένες. Επίσης, προκαλεί μείωση της εναπόθεσης του ασβεστίου στα οστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ρυθμός αποδόμησής τους. Η ανεπάρκειά της προκαλεί στους ενήλικες οστεομαλακία και στα παιδιά ραχίτιδα.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση της έλλειψης της βιταμίνης D, η οποία οφείλεται στη συστηματική χρήση αντιηλιακών και στις οδηγίες για μείωση της έκθεσης του πληθυσμού στην ηλιακή ακτινοβολία ως μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος. Γι'αυτο είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D (π.χ σολομός και κρόκος αυγού) αλλά ακόμα πιο σημαντική η έκθεσή μας στον ήλιο τις ώρες τις ημέρας όπου η ηλιακή ακτινοβολία δε θέτει σε κίνδυνο την υγεία του δέρματος.
Categories: 

Εγγραφείτε σήμερα κιόλας στο Lipolysis Newsletter

Δηλώστε το email σας, πατήστε το κουμπί «Εγγραφή» και θα λαμβάνεται Newsletter από την Lipolysis με πλούσια θεματολογία από επιστημονικά άρθρα των συνεργατών μας, μικρά μυστικά, οδηγίες και φυσικά μοναδικές προσφορές!

CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση υπάρχει, για την αποφυγεί spammers.
Go to top