Βιοτίνη

  Η βιοτίνη ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Λειτουργεί ως συνένζυμο και συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων, των λιπών και των υδατανθράκων. Συνθέτει τη γλυκόζη και τα λιπαρά οξέα και συμμετέχει στην απελευθέρωση της ενέργειας από το κύτταρο, γι’ αυτό σχετίζεται άμεσα με την απόδοση των αθλούμενων.

ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΒΙΟΤΙΝΗΣ
Σημαντικές πηγές πρόσληψης της βιοτίνης αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα, ο κρόκος του αυγού, το τυρί, το συκώτι και οι ξηροί καρποί. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συντίθεται στον οργανισμό από εντερικούς μικροοργανισμούς.

Έλλειψη της βιοτίνης παρουσιάζεται συνήθως σε όσους χορηγούνται αντιβιοτικά ή σε υπερβολική κατανάλωση ωμών αυγών (αυτό συμβαίνει εξαιτίας της γλυκοπρωτεϊνης, «αβιδίνη», που περιέχεται στο ωμό ασπράδι, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση της βιοτίνης που περιέχει ο κρόκος).

Η έλλειψη της βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, απώλεια όρεξης, μυαλγίες και κατάθλιψη.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι αθλητές, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αυγών. Καλό είναι να τα μαγειρεύουν ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο αυτό αλλά και την εμφάνιση της σαλμονέλας.

Categories: 

Εγγραφείτε σήμερα κιόλας στο Lipolysis Newsletter

Δηλώστε το email σας, πατήστε το κουμπί «Εγγραφή» και θα λαμβάνεται Newsletter από την Lipolysis με πλούσια θεματολογία από επιστημονικά άρθρα των συνεργατών μας, μικρά μυστικά, οδηγίες και φυσικά μοναδικές προσφορές!

CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση υπάρχει, για την αποφυγεί spammers.
Go to top