Vassiliki Lianidi's Blog

Άγχος & Παχυσαρκία

 

Tο υπερβολικό άγχος προκαλεί στον οργανισμό, εκτός από ψυχολογικές αρνητικές συνέπειες, βιοχημική ανισορροπία.
Η βιοχημική ανισορροπία αυξάνει το αίσθημα της πείνας, μειώνει το αίσθημα κορεσμού και νιώθουμε την ανάγκη να τρώμε συνέχεια και επηρεάζει αρνητικά τις καύσεις του οργανισμού με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των τροφών που καταναλώνουμε να μην αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας αλλά να αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Γλυκά με βάση το γάλα και το γιαούρτι

 
Το γάλα και το γιαούρτι: είναι δύο υλικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ποικιλοτρόπως. Αποτελούν τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Μπορούμε με αυτά να δημιουργήσουμε εύκολα και υγιεινά γλυκά.
Το πιο κλασικό γλυκό είναι το γιαούρτι με μέλι και φρούτο ή και κακάο ή να συνοδεύσουμε την φρουτοσαλάτα μας με δροσερό γιαούρτι.

Λαχταριστή Κουακερόπιτα

 
Η κουακερόπιτα παρασκευάζεται από ασπράδια αυγού, νιφάδες βρώμης (κουάκερ) και λίγο γάλα. Συνδυάζει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχονται στα ασπράδια του αυγού και είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, διότι βασικό υλικό της είναι το δημητριακό βρώμη, η οποία περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Επιπλέον, η κουακερόπιτα αποτελεί γεύμα χαμηλό σε λιπαρά και σάκχαρα και επομένως είναι ιδανικό για διαβητικούς ασθενείς.

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο

  Ως μεταβολικό σύνδρομο ορίζουμε την συνύπαρξη πολλών μεταβολικών διαταραχών που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αντίσταση των ιστών στη δράση της ινσουλίνης.
Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου είναι:
  • η παχυσαρκία
  • η διαταραχή της γλυκόζης
  • οι μη φυσιολογικές τιμές της ολικής, LDL, HDL χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα
  • η υπέρταση
  • καθώς και η ανίχνευση μικρών ποσοτήτων λευκώματος στα ούρα.

Διαιτητική αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου

 
Καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η υπερινσουλιναιμία και η ινσουλινοαντίστασηαποτελούν κύριο παράγοντα του μεταβολικού συνδρόμου, οποιαδήποτε θεραπεία έχει σαν στόχο τη μείωσή τους, θεωρείται ευεργετική για όλους τους παράγοντες κινδύνου.
Επομένως απαιτείται :
  • κατάλληλη διατροφή με βάση την ισογλυκαιμία, η οποία ρυθμίζει την ινσουλίνη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
  • ρύθμιση της υπέρτασης

Πανελλήνιες Εξετάσεις και Διατροφή

  Κατά την περίοδο της προετοιμασίας των Πανελληνιων εξετάσεων οι έφηβοι ταλαιπωρούνται από το άγχος. Το άγχος αυτό προκαλεί μια ανισορροπία στον οργανισμό τους καθώς πυροδοτεί μια σειρά ορμονικών και νευρικών αντιδράσεων. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους εφήβους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, σας προτείνουμε κάποιες διατροφικές επιλογές που θα βοηθήσουν τον οργανισμό τους να είναι πιο δυνατός για να ανταπεξέλθει καλύτερα.
Τα must λοιπόν της διατροφής είναι:
  • Καλό πρωινό

Βιταμίνη D, μια διαφορετική βιταμίνη και η έλλειψή της στις μέρες μας

  Η βιταμίνη D δεν κατατάσσεται στις βιταμίνες όπως τις γνωρίζουμε. Είναι ένα λιποδιαλυτό σεκοστεροειδές. Συντίθεται κυρίως στο δέρμα μετά από την έκθεσή μας στον ήλιο και κατά ένα μικρότερο ποσοστό προσλαμβάνεται μέσω της τροφής. Διαχωρίζεται σε δύο τύπους την D2, η πρόσληψή της οποίας γίνεται μέσω της τροφής και την D3, η οποία συντίθεται από τον οργανισμό. Και οι δύο αυτοί τύποι έχουν παρόμοια βιολογική δράση.

Γιατί είναι σημαντικό να τρώμε συχνά ;

  Στις μέρες μας, παρόλο που έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε εύκολα και γρήγορα την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής μας, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία που συναντάμε συνεχώς μπροστά μας, σχεδόν όπου και αν βρισκόμαστε, συχνά παραλείπουμε πολλές βασικές αρχές υγιεινών συνηθειών μια από τις οποίες είναι τα συχνά γεύματα (5-6 ημερησίως).

Pages

Subscribe to Vassiliki Lianidi's Blog

Εγγραφείτε σήμερα κιόλας στο Lipolysis Newsletter

Δηλώστε το email σας, πατήστε το κουμπί «Εγγραφή» και θα λαμβάνεται Newsletter από την Lipolysis με πλούσια θεματολογία από επιστημονικά άρθρα των συνεργατών μας, μικρά μυστικά, οδηγίες και φυσικά μοναδικές προσφορές!

CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση υπάρχει, για την αποφυγεί spammers.
Go to top