Ιογενείς Λοιμώξεις

 

Με τον όρο «ιογενής λοίμωξη» ή όπως απλά λέμε «ίωση», εννοούμε τη λοίμωξη του οργανισμού από έναν ιό. Οι ιοί είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλούν συμπτώματα ανάλογα με το σύστημα που προσβάλλουν. Έτσι π.χ. έχουμε τις ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου ή του κατώτερου αναπνευστικού, τις ιογενείς λοιμώξεις του πεπτικού, κτλ.

Τα συνήθη συμπτώματα που προκαλούνται από τις ιογενείς λοιμώξεις είναι ο πυρετός, το ρίγος,η ατονία, το αίσθημα κακουχίας, το αίσθημα καύσου ή υπερβολικού βάρους των βλεφάρων, ο πονοκέφαλος, κτλ. Επίσης ανάλογα με το σύστημα που προσβάλλει ο ιός εμφανίζονται και τα αντίστοιχα συμπτώματα όπως π.χ. δυσκαταποσία και αίσθημα πόνου στο λαιμό ( σε ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού), τάση για έμετο, έμετος ή/και διάρροια (σε ιογενείς γαστρεντερίτιδες), κτλ.

Οι πιο συνηθισμένες ιογενείς λοιμώξεις είναι αυτές του ανώτερου αναπνευστικού. Οι συγκεκριμένες ιώσεις παρουσιάζουν και αυτό που ονομάζουμε εποχικότητα, δηλ. εμφανίζονται περισσότερο σε συγκεκριμένες εποχές του έτους, κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι ιώσεις αυτές παρουσιάζουν πυρετό και δυσκαταποσία (αίσθημα «αγκαθιών» στο λαιμό κατά την κατάποση).Επίσης μπορεί να παρουσιάσουν πονοκέφαλο, αίσθημα ατονίας, διάχυτα οστικά άλγη και μυϊκές κράμπες, κτλ.

Απλοί τρόποι αντιμετώπισης των ιώσεων είναι οι εξής :
 • Ξεκούραση και ηρεμία στο σπίτι
 • Αποφυγή χώρων συνωστισμού πολλών ατόμων όπως π.χ. κινηματογράφος, κλπ.
 • Σωστή και καλή διατροφή (άφθονη κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C)
 • Κατανάλωση χλιαρών ροφημάτων ή αφεψημάτων
 • Λήψη αντιπυρετικών σε περίπτωση υψηλού πυρετού
 • Οι ιώσεις συνήθως διαρκούν 3-4 24ωρά αναλόγως με τον ιό που προσβάλλει τον οργανισμό.

  Σε περίπτωση που μετά το τρίτο 24ωρο ο πυρετός εμμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν υφίεται με αντιπυρετικά ή αλλάξουν και επιδεινωθούν η ένταση και η φύση των συμπτωμάτων, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα και να επισκεφθείτε τον Ιατρό σας.

  Πολλή μεγάλη σημασία έχει το γεγονός να γνωρίζετε ότι τα αντιβιοτικά ΔΕΝ καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις. Επομένως, η άμεση, γρήγορη (εντός του πρώτου 24ωρου εμφάνισης των συμπτωμάτων) και κυρίως αυθαίρετη λήψη αντιβιοτικών ΔΕΝ βοηθάει στην καταπολέμηση της ίωσης και στη θεραπεία της.

  Αντιθέτως, η ευρύτατη και άσκοπη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση των μικροβίων έναντι των φαρμάκων με συνέπεια την ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι των φαρμάκων και σε ενδεχόμενη μελλοντική βακτηριακή λοίμωξη, τα συγκεκριμένα φάρμακα να μην είναι αποτελεσματικά. Η σωστή και συνετή χρήση των αντιβιοτικών από όλους (ασθενείς και Ιατρούς) αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο στο συνεχή πόλεμο ενάντια στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας από τα μικρόβια.

  Συμπερασματικά, ο πανικός και η άστοχη λήψη φαρμάκων μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων μιας ίωσης πρέπει να δίνουν τη θέση τους στην ψυχραιμία και τη σύνεση. Τα πρώτα 24ωρα οι ασθενείς οφείλουν να ακολουθήσουν απλά μέτρα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων όπως αυτά που προαναφέρθηκαν και εάν τα συμπτώματα εμμένουν ή/και επιδεινώνονται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Ιατρό τους.

  Εγγραφείτε σήμερα κιόλας στο Lipolysis Newsletter

  Δηλώστε το email σας, πατήστε το κουμπί «Εγγραφή» και θα λαμβάνεται Newsletter από την Lipolysis με πλούσια θεματολογία από επιστημονικά άρθρα των συνεργατών μας, μικρά μυστικά, οδηγίες και φυσικά μοναδικές προσφορές!

  CAPTCHA
  Αυτή η ερώτηση υπάρχει, για την αποφυγεί spammers.
  Go to top